In kader van het project Onderzoekende School?! werd een project rond verbondenheid opgezet in het GO! Atheneum Etterbeek. Een divers team van leerkrachten, student-leerkrachten, leerlingen, mentoren, coördinatoren en bruggenbouwers ging een heel jaar lang aan de slag. De focus van het project lag op de leerlingen van het derde jaar en hun verbondenheid met elkaar, de leerkrachten en de school.
Bij alle 146 leerlingen van het derde jaar werd een enquête afgenomen. Op basis van de resultaten besloot het team om te werken aan de assertiviteit van leerlingen. Assertiviteit betekent namelijk dat je kan opkomen voor jezelf en je eigen mening, zonder de rechten of standpunten van anderen te schaden. Door hieraan te werken wil het team het wederzijds respect tussen de leerlingen verhogen en ervoor zorgen dat ze zich meer openstellen voor elkaar.
Een aantal leerkrachten paste een bestaande methodiek toe in verschillende klassen: de proactieve cirkel. Dit is een gesprek geleid door een moderator, waarbij de deelnemers in een cirkel zitten, iedereen een gelijkwaardige positie heeft en gelijke aandacht en tijd krijgt. Iedereen komt aan bod. De methodiek creëert vertrouwen en veiligheid, o.m. doordat iedereen elkaar kan zien en het proces steeds verloopt volgens een aantal afspraken.
De toepassing van de methodiek bleek succesvol. De reacties waren positief en het team besloot bijgevolg om deze methodiek verder toe te passen en te integreren in de schoolwerking door het vanaf volgend schooljaar in alle klassen toe te passen.
Teamleden: Alec, Anna, Ariane, Els, Femke, Jannes, Katrien, Kristiaan, Leslie (coach), Sarah C., Sarah D. (coach), Sien, Sofie, Stéphanie, Tom, Vanessa
Studenten
Sarah Charlet
Na het behalen van mijn masterdiploma Agogische wetenschappen, besloot ik om de lerarenopleiding in de humane wetenschappen en Nederlands als tweede taal te doen omdat ik dit een mooie aanvulling vind op mijn diploma.
In het kader van de opleiding nam ik deel aan het project Onderzoekende School?! op het Koninklijk Atheneum Etterbeek. We werkten rond verbondenheid en assertiviteit tussen de leerlingen van het derde middelbaar. Het was een leerrijke ervaring, die me heel wat bijleerde over de onderwijspraktijk buiten de klasmuren en het werken in een divers team.
Femke Vanderelst
Na het behalen van mijn master in de politieke wetenschappen en in de algemene economie en enkele jaren werkervaring besloot ik om de lerarenopleiding aan te vatten. Het waren voornamelijk de positieve ervaringen tijdens mijn laatste functie die me over de streep trokken. Mijn hoofdopdracht bestond er namelijk in infosessies en workshops te geven op lagere en middelbare scholen en hogescholen over heel Vlaanderen en Brussel.
Het project Onderzoekende School?! heeft me voornamelijk meer inzichten bijgebracht over de schoolwerking buiten de klasmuren. Daarnaast was het ook heel fijn om waar te nemen hoe hard een schoolteam zich inzet voor het welzijn van de leerlingen.