De voorbereiding en begeleiding van het project rond de school- en thuistalen van de leerlingen waarbij de vijfdejaars materiaal helpen voorbereiden en uitwerken en de tweedejaars op bezoek komen in het talendorp en de opdrachten vervullen. Deze opdrachten houden in dat de leerlingen een dialoog gaan uitvoeren met elkaar in een welbepaalde taal die opgeschreven staat op hun paspoort. Deze paspoorten zijn opgemaakt door de studenten van Erasmushogeschool.
Daarnaast hebben de leerlingen van het vijfde jaar 1 dag de tijd gekregen waarbij ze scenario’s hebben uitgeschreven voor de tien locaties die vastgelegd werden voor hen.
Gedurende de dag hebben ze eerst per groep een ambassadeur gekozen. De ambassadeur moest wel over enkele eigenschappen beschikken. De criteria om een ambassadeur te kunnen worden werd ook door de studenten ven EhB opgesteld. Als ambassadeur ging je een belangrijke rol krijgen. Dus ze moesten de juiste personen zijn.
De leerlingen van het vijfde jaar hebben diezelfde dag ook kennisgemaakt met improvisatietoneel dat zou dienen als opwarming.
Tot slot hebben ze ook zelf mogen kiezen hoe ze hun locatie zouden inkleden. Daarvoor hebben ze een lijst opgemaakt waar opstond wie wat ging brengen.
- De studenten leren werken rond de school- en ook deels de thuistalen. Ze maken kennis met verschillende leerkrachten van de taalvakken en werken samen met leerlingen uit het vijfde middelbaar.
- Nauwe samenwerking met “de taalcoördinator”.
- Ontwikkelen van didactisch materiaal en werkvormen voor het tweede en vijfde middelbaar.
- Het begeleiden van een dergelijk groot project.
- Vastleggen van de beginsituatie en van eindevaluatiemateriaal. (leren evalueren)
Studenten
Serpil Kara
Ik ben 22 jaar oud en studeer aan de Erasmushogeschool de Lerarenopleiding Secundair Onderwijs. Mijn keuzevakken zijn wiskunde en natuurwetenschappen. Wetenschappen en wiskundige oefeningen oplossen vallen natuurlijk onder mijn persoonlijke interesses.
Ik ben in Turkije geboren en daar opgegroeid tot ik 9 jaar was. Het was niet gemakkelijk in het begin maar ik spreek nu zeer vlot Nederlands en maak weinig fouten. Mijn moedertaal is Turks, maar Nederlands is even veel aanwezig in mijn leven.
Het project Talendorp heeft mij geleerd hoe het schoolsysteem in elkaar zit. Op school worden we daarover niet opgeleid, maar krijgen dus kansen om dit zelf te ervaren. Ik ben zeer blij dat ik met leerkrachten heb mogen samenzitten om een project in elkaar te steken. Hierbij heb ik vaak opgemerkt dat leerkrachten realistischer kunnen zijn ten opzichte van mezelf. Maar ik moet wel toegeven dat ik ook leerkrachten heb ontmoet die moeilijk uit hun comfortzone komen.
Fijn om mee te maken dat er onder collega’s ook onenigheid kan zijn, maar altijd een guldenmiddenweg gevonden kan worden.
Kimberly Kesteleyn
Ik zette me dit academiejaar in voor het project “talendorp” in het GO! Atheneum in Denderleeuw. Onze begeleider daar ter plaatse was Kris Thomassen, die ons bij de uitwerking en vergaderingen mee ondersteunde vanuit de school uit.
Het is een zeer veelzijdig project geweest waar ons einddoel was om een dag vol talen te organiseren waar de leerlingen met elkaar leerden samenwerken en leven zoals dit in een echt dorp zou moeten. In ons talendorp was er plaats voor de drie grote talen die ook op school onderwezen worden: namelijk Nederlands, Frans en Engels. Daarnaast was er dit jaar in het talendorp ook plaats voor de thuistalen van de leerlingen, dit was een nieuw concept dat positief onthaald werd. Aangezien de identiteit van de leerlingen ook erg belangrijk is, mochten leerlingen zichzelf zijn en zelf alle scenario’s uitschrijven zodat hun ideeën verspreid werden. De leerlingen werden beoordeeld door leerkrachten op hun durf om te spreken en de kwaliteit van het spreken en via filmpjes mochten zij een boodschap geven aan de wereld en een antwoord op persoonlijke vragen bieden. Tot slot maakten ze ook een “muur de je t’aime” waar ze een boodschap in hun favoriete taal mochten achterlaten. Naast het inhoudelijk vlak rond de verwerking van talen, primeerden voor ons ook de attitudes rond burgerschap, creatief denken en samenwerkend leren. Deze attitudes hebben we dan ook zeker gezien tijdens de dag zelf van het talendorp.
Ik ben super gemotiveerd begonnen aan mijn PAUW-taken en heb er nog geen seconde spijt van gehad. Het was erg interessant en je leert de mensen op de school en de collega’s van Erasmus echt beter kennen. Daarnaast ben ik zeer blij met het concept dat wij kregen en mochten uitwerken. Wat wij doen in onze PAUW-taken rond de verschillende talen rond Brussel en in de wereld, is namelijk niet enkel een stap in een school, maar een stap in het echte leven. Zo iemand ben ik dan ook, iemand die graag de wereld verbetert door positief te zijn tegenover iedereen. En wie weet heeft één van de leerlingen naast het beter leren en ontwikkelen van de talen misschien ook wel de visie van samenhorigheid meegekregen. We kunnen dit niet zeker weten, maar indien het zo is dan is mijn doel alleszins helemaal geslaagd.