Via een samenwerking tussen de lerarenopleiding van de Vrije Universiteit Brussel en de Stichting Auschwitz werd voor een 5e jaar uit het beroepsonderwijs een actieve rondleiding rond Struikelstenen in de Marollen uitgewerkt. Op 8 mei 2018 werd de rondleiding uitgeprobeerd voor 13 leerlingen van 5 publiciteit-grafiek B uit het Stedelijk Lyceum Cadix te Antwerpen. De school staat bekend als “baken van burgerzin”. Leven in de samenleving staat voor hen centraal. Hiervoor is tolerantie en respect nodig aangevuld met een flinke dosis creativiteit. Deze waarden, naast individueel leren, moesten dus zeker in de rondleiding terugkomen.
De rondleiding loopt langs de belangrijkste plaatsen en struikelstenen in de Marollen. Het is de bedoeling om aan de hand van de stenen de verschillende thema’s aan te snijden: WOII, burgerrechten, werk- en concentratiekampen, de Marollen in het interbellum en vandaag en nog zoveel meer. Het verhaal van Sarah Goldberg is de rode draad doorheen de rondleiding. De leerlingen krijgen het woord: zowel door vragen te stellen als het voorlezen van fragmenten of het maken van oefeningen rond mensenrechten. Op het einde is er ook een creatieve opdracht voorzien: het schetsen van een eigen struikelsteen. De rondleiding duurt 2u 30 min.
Teamleden: Johan Puttemans (stagementor en pedagogisch coördinator van de stichting); Georges Boschloos (de grafische medewerker); Emmanuel Verscheuren (de bibliothecaris) en Frédéric Crahay (directeu). Mevr. Mia Van de Velden (leerkracht zedenleer in Cadix) was de ideale contactpersoon om meer te weten te komen over de achtergrond en interesses van de klas.
Studenten
Voor mij is de belangrijkste taak van een leerkracht om mensen te vormen en niet enkel praktische kennis door te geven. Onderwijs moet burgers vormen, geen robots. Burgerschaps- en herinneringseducatie is dan ook uiterst belangrijk. Ik vond het een meerwaarde om een moeilijk onderwerp (WOII en de Shoah) aan een ‘moeilijk’ en divers publiek uit te leggen. Ik ben ervan overtuigd dat dit net de mooiste herinneringen oplevert. Een discussie aangaan met enkele leerlingen toont dat je leerlingen toch weet te beroeren en dat is toch waar elke leerkracht van droomt. Al vraagt dat wel heel wat aanpassingsvermogen, dat is voor mij een hele uitdaging.