Vanaf oktober 2017 nam ik deel aan de intervisiesessies die werden georganiseerd door het Onderwijscentrum Brussel. In eerste instantie werd er een onderzoek opgezet rond de verdere ontwikkeling van schalen die leerlingen zouden stimuleren in hun zelfregulerende vaardigheden. Deze schalen zouden gradueel met de leerling kunnen meegroeien doorheen hun schoolloopbaan.
Door een komen en gaan van leerkrachten in de intervisiesessies was ik genoodzaakt om eind januari in een ander onderzoek te stappen. Dit onderzoek had nog steeds tot doel om de zelfregulerende vaardigheden van de leerlingen te stimuleren. Toch kende het onderzoek een ander verloop.
A., de leerkracht van het 5deleerjaar uit de St Albertschool in Molenbeek, stelde in haar klaspraktijk vast dat de leerlingen nog te weinig stilstonden bij het verbeteren van hun lesdoelen wiskunde. Er werd nagedacht hoe de probleemstelling kon aangepakt worden.
Met de methodologie van actie-onderzoek in het achterhoofd voerde ik in een eerste fase een observatie uit en nam interviews af. Hiermee ging ik enerzijds op zoek naar de zelfregulerende vaardigheden van drie leerlingen en anderzijds peilde ik naar hun perceptie van de belangrijkheid van zelfregulerende vaardigheden. Na analyse van de verkregen informatie werd er samen de leerkracht een stappenplan ontwikkeld. Er werd beslist om het stappenplan gedurende een volledige lesweek te gebruiken. De leerlingen kregen vooraf een korte toelichting waarna ze zelfstandig aan de slag gingen.
Na afloop van de testperiode werd het stappenplan geëvalueerd. Opnieuw werd er geobserveerd en een interview afgenomen. De eerste resultaten zijn positief. Toch zal verder onderzoek nodig zijn om het stappenplan verder op punt te stellen.
Studenten
Margo De Raedemaeker
Van oktober 2017 tot mei 2018 nam ik deel aan de intervisiesessies georganiseerd door het Onderwijscentrum Brussel. Het werd een leerrijke ervaring die er o.m. voor zorgde dat ik mijn coachingsvaardigheden kon verfijnen. Voor het uitgevoerde onderzoek ben ik een aantal keer gaan observeren in een het 5deleerjaar van de Sint Albertschool. Een confrontatie met een voor mij onbekende doelgroep. Ik kon vaststellen hoe de leerkracht erin slaagde om de zelfregulerende vaardigheden van de leerlingen te stimuleren en hen er in te ondersteunen door bijvoorbeeld te werken met contractwerk. Deze observatie zette me aan het denken. In het eerste middelbaar verdwijnt de ondersteuning in de zelfregulerende vaardigheid. Het lijkt alsof we er vanuit gaan dat de leerlingen dit plots zelfstandig moeten kunnen. Toch blijft die verdere stimulatie en ondersteuning doorheen de middelbare schoolcarrière nodig. Een vaststelling die ik zeker zal meenemen in mijn verdere onderwijscarrière.