GO! for Business is een Nederlandstalige school gelegen te Sint-Jans-Molenbeek Brussel. De school biedt verschillende richtingen aan binnen ASO, BSO en TSO-stromen. In de school is het opmerkelijk dat er gewerkt wordt aan de toekomst van de leerlingen en het betrekken van de ouders naar de school toe. Speciaal voor de ouderbetrokkenheid heeft de school een werkgroep opgestart dat alles overweegt om de ouders ook een actieve rol te laten spelen binnen de school.
De personen die een actieve rol hebben in de werkgroep zijn Stefanie, Hasna, Marjan en Charlotte. Zij proberen zoveel mogelijk ideeën te bedenken om de ouders bij de school te betrekken.
Stefanie is een externe persoon van het OCB (Onderwijs Centrum Brussel), die de groep begeleidt en streeft naar het beste van de school net zoals de andere leden van de groep.
Hasna werkt op het secretariaat, zij heeft een directe communicatie met de ouders. Dit zorgt ervoor dat GO! For business de ouders de mogelijkheid biedt om de administratieve zaken zoals de papieren voor studietoelage etc. in te vullen.
Charlotte was mijn mentor gedurende dit project, zij heeft bijna een gelijkaardige functie als Stefanie. Zij is ook nog een interne persoon van de school.
Marjan is een leerlingenbegeleider, zij heeft een sterke band met de leerlingen. Hasna en Marjan konden goed op elkaar inspelen, hierdoor hebben zij activiteiten georganiseerd die zeer geslaagd waren. Bv. Om iedereen op de hoogte te houden hebben ze een frigosticker voorgesteld met daarop de belangrijkste data van de schoolactiviteiten, waaronder ook de oudercontacten.
Studenten
Hazal Calinalti
Ik ben derdejaarsstudent aan de Erasmushogeschool te Jette. Ik koos om te gaan studeren in de lerarenopleiding voor de vakken islam en handel-burotica.
Voor mijn keuzestage kreeg ik de kans om deel te nemen aan het Pauw-project, dat meer specifiek handelde over ouderbetrokkenheid in GO! For business te Sint-Jans-Molenbeek. Doordat de activiteiten die wij organiseerden bij een ander thema passen dan de ouderbetrokkenheid, is het thema omgewisseld naar schoolloopbaanbegeleiding voor de 2B klassen. Tijdens de periode van het Pauw-project heb ik de 2B klassen geobserveerd, opgevolgd, begeleid en samen met de leerlingen activiteiten uitgevoerd.
Wat mij al zeer snel opviel, was dat de leerlingen uit het 2de jaar geen zelfbeheersing hebben waardoor ze het moeilijk hadden tijdens de activiteiten. Ook hadden ze het moeilijk bij het kiezen van een opleiding naar het 3demiddelbaar toe. Voor de meeste leerlingen was de uitvoering van het project zeker een must, aangezien de zelfkennis en het kiezen van een opleiding zeer traag verliepen. Doordat wij opbouwend hebben gewerkt, zag ik wel een opmerkelijk verschil bij de zelfbeheersing van de leerlingen.
In het algemeen vond ik het zeer leuk om aan dit project te werken als toekomstige leraar. Dit project heeft mij een idee gegeven van de jongeren van vandaag. Daarom zal ik bij de start van mijn carrière als leerkracht eerst een focus leggen op zelfbeheersing bij de jongeren, want ik vind dat een leraar hier zeker een belangrijke rol in kan spelen.