“Hoe kunnen we thuistalen positief benaderen/inzetten op school om op termijn met het hele team tot één gedragen visie te komen?”
Deze pauwtaak ‘Positief omgaan met meertaligheid in de derde graad” werd in opdracht van de Erasmushogeschool uitgevoerd. Het vooronderzoek liep van maandag 26 februari tot vrijdag 23 maart. Het praktijkonderzoek liep van maandag 16 april tot woensdag 9 mei. Dit onderzoek vond plaats in een school met een Brusselse context gelegen in Anderlecht.
Onze samenleving wordt steeds multicultureler. De diversiteit is ook zichtbaar binnen onze scholen, deze worden geconfronteerd met de talige achtergrond van de kinderen. Dit kunnen de thuistalen van de kinderen zijn, maar ook dialecten of taalvarianten van het Nederlands.
Men onderzoekt meer en meer wat de impact is van meertaligheid op de onderwijsprestaties van de leerlingen. Uit onderzoek blijkt dat heel wat leerkrachten meertaligheid bekijken als een obstakel bij het aanleren van het Nederlands, maar is dit ook zo?
Allereest bracht men de beginsituatie op vlak van meertaligheid in kaart. Dit werd gedaan door middel van enquête bij ouders en teamleden van de school. Ook werden er interviews afgenomen van sleutelfiguren binnen de school en enkele leerlingen van het zesde leerjaar.
Hieruit blijkt dat de school momenteel nog geen visie heeft omtrent meertaligheid. Binnen het team zijn er voorstanders en tegenstanders om meertaligheid te integreren binnen het lesgebeuren. De voorstanders geven wel aan dat hun kennis hieromtrent beperkt is, en niet goed weten hoe hieraan te beginnen. De directie van de school wil graag een visie ontwikkelen die gedragen wordt door het hele schoolteam.
Kan meertaligheid een opstap zijn tot het beter opnemen van het Nederlands en het beter verwerven van de leerinhouden? Tijdens dit onderzoek onderzoekt men hoe we thuistalen positief kunnen benaderen en inzetten op school als opstap voor het Nederlands en op termijn met het hele team tot één gedragen visie te komen.
Kinderen moeten zich goed voelen in de klas! Dit is één van de reden waarom ik gekozen heb voor deze pauwtaak. Als kinderen hun thuistaal moeten achterlaten aan de poort, laten ze iets van zichzelf achter. Daarom vind ik het belangrijk dat we iets met de thuistalen van de kinderen doen.
Studenten
Tim Paridaens
Als ik terugblik op mijn ervaringen tijdens activiteiten omtrent het inzetten van de thuistalen, zijn deze allemaal positief.
Door deze activiteiten werd er een openheid gecreëerd voor de talige diversiteit die aanwezig was in de klas. De betrokkenheid bij de leerlingen werd verhoogd, en leerlingen waren nieuwsgierig naar de thuistalen van de andere klasgenoten. Ze ontdekten elkaars thuistalen op een speelse manier. Al deze activiteiten zorgden er voor dat leerlingen grote interesse toonde in elkaar. Sommige leerlingen die anders niet actief meededen waren nu super enthousiast. Als leerkracht kreeg je een andere kant te zien van de leerlingen.