De leerlingenparticipatiedag op donderdag 3 mei 2018 is tot stand gebracht door Laura van Engeland (studiebegeleider op het GO! Atheneum Etterbeek), Olivier Goedefroy (student-leerkracht aan de EHB en zijn medeleerlingen) en mezelf. Het team werd ondersteund door Dirk Dieltjens die Olivier opvolgde, Sien Van den Hoof die Brian Pots opvolgde en Lieselot Deckers, experte in leerlingenparticipatie en vormingsverantwoordelijke van de Vlaamse Scholierenkoepel die “tips en tricks” voor de optimalisering van deze dag aanbood.
Het GO! Atheneum Etterbeek volgt het pedagogisch project van het gemeenschapsonderwijs. ‘Samen leren samenleven’ staat dan ook centraal tijdens dit project. Het PPGO legt nadruk op actief burgerschap en dit in de vorm van respect voor jezelf en respect naar anderen toe, alsook participatie als krachtbron om betrokken te zijn in de school en later in de samenleving.
Het project streeft ernaar om het bewustzijn bij leerlingen van het eerste middelbaar te verhogen rond ‘samen leren samenleven’, democratie en wereldburgerschap. Het project zelf is opgedeeld in drie delen. Het voortraject bestaat uit voorbereidende sessies waar de leerlingen een stemtest op hun niveau invullen. Zo komen ze te weten welke partij hun belang en interesse het beste vertegenwoordigd. Tijdens de leerlingenparticipatiedag werken de leerlingen in groepen van vijf een gekozen idee uit over wat ze willen veranderen binnen de school. Elke groep presenteert haar idee aan de aanwezige schoolleden en leerlingen. De gewonnen ideeën worden meegenomen naar het natraject waarbij samen met de leerlingenraad bekeken wordt welke ideeën uitvoerbaar zijn in het komende schooljaar. Het project sloot af met een online enquête bij de leerlingen van het eerste middelbaar. Op die manier kan het project zelf ook verbeterd worden.
Studenten
Brian Pots
Ik kwam voor het eerst in contact met de lerarenopleiding tijdens mijn masterjaar Agogische Wetenschappen. Na mijn master koos ik ervoor om mijn lerarenopleiding te vervolledigen. Al sinds mijn dertiende was ik ervan overtuigd dat ik leraar zou worden. Als agoog heb ik al enkele organisatorische ervaringen achter de rug. Dankzij mijn deelname aan het Brede Schoolproject heb ik de kans gekregen om van dichtbij een organisatie mee te leiden binnen een schoolcontext. Ik kan garanderen dat het in zo’n context interessanter is om iets te organiseren door alle actoren die meespelen in het verhaal van het schoolgebeuren.
Olivier Goedefroy
In het project stond ik in als correspondent tussen de middelbare school en de studenten van de Erasmushogeschool. Daarnaast had ik ook verschillende andere taken. Deze varieerden van het voorbereiden van de eerstejaarsleerlingen op de leerlingenparticipatiedag tot het regelen van verschillende praktische zaken tijdens de dag zelf. De leerlingenparticipatiedag bleek een vruchtvolle activiteit te zijn waar verschillende goede ideeën uit voortkwamen. Zowel de studenten van de Erasmushogeschool als de eerstejaarsleerlingen van de school grepen deze kans met beide handen en lieten hun creativiteit de vrije loop. Samen met Brian en mevrouw Van Engeland zetten we een geslaagde dag in elkaar waar de leerlingen in Etterbeek gegarandeerd positieve effecten van zullen ondervinden.