Kasterlinden is een school voor het buitengewoon onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. De school werkt met type 3 (emotionele of gedragsstoornis), 6 (visuele beperking), 7 (auditieve beperking) en 9 (autismespectrumstoornis). Kasterlinden is een partnerschool, dit betekent dat ze zelf een probleemstelling aanboden. Aangezien er veel onduidelijkheid was over het huiswerk, besloot Kasterlinden om een onderzoeksvraag op te stellen.
Het doel van het onderzoek was om een huiswerkbeleid te ontwikkelen dat gedragen werd door de leerlingen, leerkrachten en ouders. Natuurlijk moest er ook rekening gehouden worden met de leeftijd en de noden van elk kind maar ook met het feit dat veel leerlingen lang op de bus zitten en pas na 18 uur thuiskomen.
Het proces bestond uit een literatuurstudie over huiswerk en huiswerkbeleid. Daarna werd er een enquête afgelegd bij de leerlingen, ouders en het personeel. Voor de leerlingen werden er meerdere peilingsinstrumenten ontwikkeld aan de hand van de verschillende leeftijden van de leerlingen en de types. De leerkrachten konden zelf kiezen welk instrument ze voor hun klas wouden gebruiken.
Tijdens het proces werkte ik samen met een andere student, Sarah Humbeeck.
Na de analyse van de enquêtes, werd er samengezeten met het ondersteuningsteam om alle resultaten te bespreken. Er werden linken gelegd met de literatuurstudie en een ontwerp voor het huiswerkbeleid met een huiswerksjabloon opgesteld.
In het sjabloon vult de leerkracht het huiswerk voor een hele week in. De leerlingen worden door het plannen mede-eigenaar van hun huiswerk. Als de leerlingen hun huiswerk afgeven, geeft de leerkracht feedback, feedup en feedforward.
Studenten
Gaël Gabriëls
Ik ben laatstejaarsstudent aan de Erasmushogeschool te Jette. Tijdens de uitleg over Partnerscholen was ik geïnteresseerd in een samenwerking met Kasterlinden omdat ik meer wou weten over het buitengewoon onderwijs en omdat ik mij net als de school zelf afvroeg of huiswerk wel zinvol was.
De samenwerking met Kasterlinden verliep heel vlot. We maakten regelmatig afspraken met het ondersteuningsteam en we werden goed begeleid. Dankzij dit project heb ik het buitengewoon onderwijs beter leren kennen en ben ik meer te weten gekomen over wat huiswerk zinvol maakt. Dit is iets wat ik later zeker kan meenemen als ik voor een klas sta.
Sarah Humbeeck
Ik ben laatstejaarsstudent aan de Erasmushogeschool te Jette. Ik heb gekozen om met de partnerschool Kasterlinden samen te werken omdat ik altijd al interesse had in het buitengewoon onderwijs. Daarnaast heb ik hier ook voor gekozen omdat ik op deze manier de school goed ging leren kennen omdat ik echt met hen moest samenwerken. Het samenwerken verliep heel vlot en het project heb ik zeer positief ervaren. Dankzij het project heb ik de werking van de school goed leren kennen, ik kon iets voor de school betekenen, wat de school heel erg apprecieert. Ik heb zelf heel wat geleerd over een huiswerkbeleid en het opstellen ervan, wat goed meegenomen is voor in de toekomst.