Voor het onderzoek dat dit jaar gevoerd werd, vertrokken we vanuit de voorstellen die de onderzoeksgroep het vorige schooljaar geformuleerd heeft. De groep had namelijk al een ontwerp gecreëerd, opgebouwd rond zeven belangrijke 21eeeuwse vaardigheden, met name zelfregulering, samenwerken, communiceren, kritisch denken, sociale en culturele openheid, probleemoplossend denken en creativiteit. Dit jaar werd een oplossing gezocht om het werkinstrument beter te maken. Voornamelijk de werkbaarheid van het instrument en het taalgebruik diende aangepast te worden.
Aan de hand van veldstudies, de afname van focusgroepsgesprekken en verschillende vergaderingen hebben er, naast de optimalisering van het taalgebruik, ook nog een aantal inhoudelijke aanpassingen plaatsgevonden. Zo is er nog een belangrijke 21ste-eeuwse vaardigheid toegevoegd aan het ontwerp, m. n. de digitale geletterdheid, en is de matrix rond “culturele openheid” uitgebreid. Omtrent de werkbaarheid van de tool is er voornamelijk nagedacht over de digitalisering ervan. Er werd hiervoor contact opgenomen met Smartschool-experts, die het instrument tegen 1 september 2018 werkbaar zullen maken op Smartschool. Vanaf dan kan de proefperiode starten en daarbij zal het belangrijk zijn om de ervaringen bij leerkrachten, leerlingen en ouders te bevragen en in kaart te brengen om de tool verder te optimaliseren.
Teamleden: Roos (de coach van Campus Caputsteen), Leen en Sabine (leerkrachten van Campus Caputsteen), An (de coach van Campus Pitzemburg), Martine en Ilse (leerkrachten van Campus Pitzemburg), Ariane (de bruggenbouwer tussen de VUB en de BA-scholen), Jentina, Senne en Flora (drie studenten in de lerarenopleiding aan de VUB).
Studenten
Flora Caes
Het was een unieke ervaring om als student te mogen meewerken aan een onderzoek, gevoerd door medewerkers van de twee Mechelse BA-scholen Campus Caputsteen en Campus Pitzemburg. Aan de hand van het project heb ik de visie en werking van de scholen beter leren kennen. Ik heb aan het project kunnen bijdragen door – in samenwerking met andere studenten – verschillende focusgroepsgesprekken voor te bereiden, uit te voeren en de gegevens ervan te verwerken en te communiceren naar de andere groepsleden. Daarnaast hebben we het ontwikkelde instrument zelf inhoudelijk kunnen uitgebreiden aan de hand van academisch onderzoek.
Jentina Van De Voorde
Ik ben studeerde vorig jaar af in de master klinische psychologie en volgde dit jaar de lerarenopleiding. Doorheen het afgelopen schooljaar mocht ik voor Onderzoekende School?! deel uitmaken van het onderzoeksteam van het Busleyden Atheneum. Zij voerden onderzoek rond leerlingenattitudes. Dit lag in het verlengde van mijn vooropleiding, wat het voor mij een leuke en leerrijke ervaring maakte. Bovendien vond ik dit een zeer mooi project. De focus werd niet enkel en alleen op kennisvorming en studieresultaten gelegd, maar ook op attitudes die evenzeer belangrijk zijn om op te groeien tot een volwaardige 21ste-eeuwse student, werkkracht en burger. Dit is een mooi doel om mee te nemen naar mijn toekomstige klaspraktijk.
Senne Schraeyen
Ik ben kunstwetenschapper, archeoloog en student-leerkracht humane wetenschappen. Dankzij mijn vooropleiding in de kunstwetenschappen ontdekte ik hoe belangrijk het is om met een ruimdenkende, maar ook kritische blik naar onze wereld te kijken. Ik ben ervan overtuigd dat deze attitudevorming cruciaal is om op te groeien tot een hedendaagse volwassenen. Daarom steun ik het onderzoeksproject van Campus Pitzemburg en Caputsteen volledig. Gedurende één academiejaar heb ik me toegelegd op het bevragen van leerlingen over het belang van een attitude- evaluatiesysteem en me verdiept in het leercontinuüm van sociaal engagement en (multi)culturele openheid voor jongeren.