Het team van Onderzoekende School?! op het Lyceum Martha Somers is dit schooljaar aan de slag gegaan rond feedback. Vorig jaar werd het onderzoek vanuit leerkrachtenperspectief gevoerd, dit jaar bevroegen we de leerlingen naar hun mening over feedback. Om deze reden is het een groot voordeel dat vier leerlingen het team dit jaar hebben versterkt. We vertrokken vanuit de vragen: “Hoe kan feedback het leerproces van de leerlingen versterken?” en “Wat zijn de kenmerken van goede feedback?”. Daaruit formuleerde het onderzoeksteam de volgende onderzoeksvraag: “Hoe kunnen de inzichten van de leerlingen uit de derde graad van het Lyceum Martha Somers de feedback op school (gegeven door de leerkrachten) versterken?”. Uit de focusgesprekken met de leerlingen werd duidelijk dat ze vooral willen dat feedback eerlijk, opbouwend en begrijpelijk is. Daarnaast moet feedback ook niet te lang of te kort zijn, een werkpunt en een positief punt bevatten en to the point zijn. Het onderzoeksteam ontwierp aan de hand van de antwoorden van de bevraagde leerlingen een lijstje met “Do’s en Don’ts” voor de leerkrachten om tot goede feedback te komen. Deze tips dienen als een checklist voor leraars bij het geven van waardevolle feedback. Wij hopen dat de leerkrachten vanaf volgend schooljaar met deze ‘ready-made’ checklist aan de slag gaan en dat ons onderzoek een aanzet is tot nieuwe onderzoekspistes.
Onderzoekend team: Sofian, Fadwa, Yasmina, Imene, Marica (coach), Peter (coach), Johan, Jennifer, Souhaila, Dirk, Katty, Peter, Roos, Dario, Gaëlle.
Studenten
Gaëlle Lefevre
Na het afronden van een Master in het Tolken voor de talen Frans en Engels besloot ik er dit jaar de Lerarenopleiding bij te doen. Ik had dit academiejaar (2017-2018) het geluk om in het team van Onderzoekende School!? van het Lyceum Martha Somers terecht te komen. Dit jaar bestond het team voor het eerst ook uit drie leerlingen, wat een groot pluspunt is gebleken. Met hen erbij vormden we een zeer gevarieerd team waarin alle spelers van de school een evenwaardige stem hadden. We waren een groot team met verschillende meningen, maar eens we onze draai gevonden hadden, was dit een van onze sterkste punten.
Dario Rens
Na een Master in Historische Taal- en Letterkunde en een ManaMa in Advanced Linguistics in Gent koos ik voor de lerarenopleiding in Brussel om me vertrouwd te maken met de Brusselse onderwijscontext en om zo snel mogelijk praktijkervaring op te doen. Door mijn deelname aan Onderzoekende School!? werd ik geconfronteerd met praktische vraagstukken uit het onderwijs en leerden we constructief oplossingen te bedenken in teamverband. De deelname van vier leerlingen in ons onderzoeksteam, maakte onze Onderzoekende School?! een uniek pilootproject om leerlinggerichtheid naar een hoger niveau te tillen en is in dit opzicht een voorbeeld voor elke school.
Roos Zuidervaart
Toen ik precies een jaar geleden mijn masterthesis over sociaal geëngageerde kunst inleverde, wist ik dat ik meer wilde met mijn talenten en passies, dan alleen kunst maken. Na mijn master vrije kunsten heb ik gekozen om de lerarenopleiding te volgen en om me meer te focussen op het educatieve aspect van de kunst en cultuursector. De lerarenopleiding heeft me de handvaten gegeven om gepassioneerd en leerlinggericht leerlingen te onderwijzen over mijn vakgebied. Mijn deelname aan Onderzoekende School!? heeft mijn leerlinggerichte vaardigheden aanzienlijk verbeterd en heeft me geleerd hoe vruchtbaar samenwerken met een divers team kan zijn.