Studenten
Kimberley Bascour
In september kregen we te horen dat de 2de stageperiode een keuzestage zou zijn. Deze keuzestage hield verschillende mogelijkheden in. Zo kon je kiezen voor een buitenlandse stage, een zorgstage, een stage in het buitengewoon onderwijs, een gewone stage of je koos voor een pauwproject. Na een lijst gezien te hebben van de pauwscholen koos ik dan ook voor deze mogelijkheid. Ik had al een succesvolle stage achter de rug in deze school en zou er dan uiteindelijk mijn eindstage doen. Via de hogeschool kreeg ik dan ook meteen een probleemstelling. De school werkte sinds kort met een online platform voor beeld en wou dit zo optimaal mogelijk gebruiken. Dit gezegd zijnde nam ik direct contact op met de directie van de school om zo snel mogelijk een afspraak te regelen.
Mijn eerste contactmoment kwam er voor de blokweek van januari. Ik ben toen een voormiddag naar de school geweest om de probleemstelling te bespreken en beter in kaart te brengen. Ik sprak af met de directie en de ondersteunende leerkracht. Tijdens dit gesprek kwam naar voor dat de school een samenhang mist tussen de lessen beeld in de verschillende leerjaren. Na het probleem uitvoerig besproken te hebben concludeerde ik dat de school een duidelijke leerlijn voor de beeldende lessen miste. Zo kwam ik dan met het voorstel een leerlijn uit te werken die elke leerkracht zou kunnen gebruiken bij het geven van de beeldende lessen. De directie vond dit uiteindelijk een beter idee dan het online platform onder de loep te nemen. Tijdens dit gesprek werd voor mij veel duidelijker wat er van mij verwacht werd en kon ik al met enkele concretere dingen verder.
Er volgden op dit gesprek vele afspraken met mijn promotor om een soort van rode draad uit te schrijven. Zo kwamen we al snel tot een duidelijke onderzoeksvraag : ‘welke stappen moeten de leerlingen doorlopen om een beeldende techniek te beheersen?’
Met mijn promotor kwamen we tot het besef dat een leerlijn maken voor alle beeldende technieken niet haalbaar was en dat er dus voor 1 techniek gekozen moest worden. Om te kunnen uitmaken welke techniek er gekozen zou worden nam ik van elke leerkracht een interview af over hoe ze de lessen beeld geven en welke technieken/materialen er dan vaak aan bod komen. Ook lanceerde ik een enquête op verschillende leerkrachtenforums met dezelfde vragen. Uit dit onderzoek bleek dat de leerkrachten steeds dezelfde technieken/materialen hanteren. Ziende dat houtskool bijna nooit aan bod komt en toch wel in het leerplan benoemd wordt als beeldende techniek heb ik hiervoor gekozen.
Aan de hand van de resultaten wist ik wat de echte probleemstelling was en wat de noden van de school waren. Uit de resultaten kon je opmaken dat de leerkrachten nood hadden aan een leerlijn waar de beeldende technieken in werd beschreven gekoppeld aan het leerplan. De bedoeling van dit onderzoek was uiteindelijk een duidelijke leerlijn van de beeldende techniek houtskool uit te schrijven en aan elke leerkracht een exemplaar te bezorgen. Om een leerlijn voor de techniek houtskool te kunnen uitschrijven heb ik mij meer naar de kunstsector gericht. Zo heb ik verschillende mensen in deze sector geïnterviewd.
Elk contactmoment verliep super goed. De directie was heel enthousiast wat betreft mijn onderzoeksvraag. Zo liet de directie al blijken dat ze echt baad hadden bij dit onderzoek. Tenslotte heb ik dit ook allemaal in de praktijk moeten uittesten en is dit zeer goed verlopen. Ik merkte vooral dat de kwaliteit van de beeldende lessen enorm steeg bij het hanteren van een duidelijke leerlijn en een kijkwijzer over hoe je een les beeld het beste geeft.