De basisschool De Goudenregen focuste dit jaar in samenwerking met de Erasmushogeschool op het versterken van de motivatie van leerlingen. Deze samenwerking vond plaats onder de noemer Partnerscholen AUthentiek Werkplekleren (PAUW). Centraal stond de vraag naar de manier waarop leerlingen intrinsiek gemotiveerd konden worden teneinde de leerbereidheid te verhogen.
Naast een literatuurstudie werden er enquêtes, observaties en interviews uitgevoerd. Het eindproduct van dit praktijkonderzoek bestaat uit vier verschillende kijkwijzers die leraren kunnen gebruiken in hun klaspraktijk. Verschillende kijkwijzers, waaronder die m.b.t. ingesteldheid en klasruimte, relatie met leerlingen en motiverende lessen, werden tijdens de laatste stageperiode ook effectief uitgetest.
Onderzoekend team: Sébastien Froeliger (de directeur van de Goudenregen), Pieter Dewitte (promotor Erasmushogeschool).
Studenten
Jessica Tondeur
De samenwerking met een partnerschool was bijzonder. Het zorgde voor een heel leuke ervaring. We werden goed ontvangen en voelden ons nuttig voor het schoolteam. Daarnaast was het ook een realistische ervaring: de planning werd al eens gewijzigd, iedereen moest zich wat flexibel opstellen …
De kijkwijzers die we ontwikkelden, konden rekenen op heel wat enthousiasme en positieve commentaar. Ondanks onze bijdrage is het belangrijk te beseffen dat werken aan motivatie een lang project is. Het vergt tijd en inspanning.
In de toekomst wil ik zeker rekening houden met de vier zelfontworpen kijkwijzers en hoop ik die te kunnen delen met collega’s die graag rond motivatie willen werken.
De voorbije maanden waren intensief en druk, maar uitzonderlijk. Ik sluit mijn schooljaar af met een voldaan gevoel.
Niels Van Der Elst
Tijdens de stageperiode kon ik verschillende tips van de kijkwijzers uittesten. Ik koos ervoor om mij te focussen op de kijkwijzers van ingesteldheid en van klasruimte. Voor mij was dit een hele uitdaging, omdat ik zelf de ingesteldheid moest aankweken van “the growth mindset” en deze moest uitstralen naar de klas. Gelukkig kon ik rekenen op de extra ondersteuning van mijn mentor. Ik leerde tijdens dit onderzoeksproject om mezelf als persoon te tonen aan de leerlingen en niet als “de leerkracht”. Ik was fier op wat ik bereikt had, wie ik was en wat ik doe en deze passie wou ik doorgeven aan de leerlingen.
De voorbije maanden waren zeer intensief en druk, maar gaven een bevredigend gevoel omdat ik me nuttig voelde voor het schoolteam. Uit dit onderzoeksproject kon ik heel wat lessen trekken m.b.t. mijn sterke punten en mijn werkpunten. Ik heb veel bijgeleerd over motivatie, en vooral over de complexiteit en gelaagdheid van dit concept.
Men hoort altijd bij te leren en te groeien. Ik ga er dan ook van uit dat dit hoofdstuk voor mij nog lang niet afgerond is. Motiveren wordt voor mij een persoonlijk levensdoel en ik hoop hierin een weg te vinden.
De samenwerking met de school, de mentor, de promotor en de projectpartner verliep zeer vlot en aangenaam. De afgelopen maanden met hen waren onvergetelijk. Ik wil hen danken voor de goede begeleiding en om mijn motivatie hoog te houden.