Een leerkracht die vooraan in de klas staat en met veel gezag en strenge blik naar de klas kijkt, een houten regel in de hand. Enkele decennia geleden was dit het beeld van ons onderwijs. Dit beeld verdwijnt stilaan, voorgoed, en misschien maar goed ook!
In het onderwijs is vandaag de dag steeds meer aandacht voor verschillende manieren van leren. Elk kind is anders en leert ook op een andere manier. Voor de klaspraktijk betekent het dat we leerlingen bijvoorbeeld uit verschillende leermaterialen kunnen laten kiezen om leerinhouden te verwerken of dat we keuzemogelijkheden kunnen aanbieden.
Er heerst weliswaar nog veel onwetendheid over de manier waarop we als leraar kunnen inspelen op de noden van leerlingen om zo hun leerproces te versterken. In het kader van het partnerscholenproject ging de basisschool Poelbos in Jette na hoe Universal Design for Learning (UDL) een antwoord kan bieden op de uitdagingen die leraren hieromtrent ervaren. Het project werd ondersteund door de zorgleerkrachten en mede mogelijk gemaakt door de enthousiaste medewerking van het zesde leerjaar van de school.
Het onderzoeksproject resulteerde in een kijkwijzer die leraren stapsgewijs begeleiden in het ontwerpen van een UDL-les.
Studenten
Morgan Van Eyken
Bij aanvang van dit onderzoeksproject had ik gemengde gevoelens over Universal Design for Learning (UDL). Ik wist aanvankelijk zeer weinig over het onderwerp en had schrik aangezien ik de mensen niet kende met wie ik samenwerkte en een UDL-les van twee lesuren zou geven. Gaandeweg het onderzoeksproces ben ik weliswaar zeer enthousiast geworden over het UDL-principe.
Ook tijdens mijn eindstage had ik de mogelijkheid om verder aan de slag te gaan met UDL. Ik ontwierp UDL-lessen binnen vier verschillende leergebieden (W.O., Nederlands, Frans en wiskunde).
Dankzij de keuze voor dit project leerde ik niet alleen UDL kennen, maar deed ik ook een pak ervaring op binnen dit principe. Ik zie deze stage dan ook als een meerwaarde voor mijn opleiding en mijn toekomstige carrière.